Twoje zdrowie zaczyna się w jelitach. Dysbioza jelitowa – objawy, przyczyny i skutki

jelita

Właściwa ilość i rodzaj bakterii bytujących w jelitach odgrywa ogromnie ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Gdy mikroflora zostaje zaburzona, mówimy o dysbiozie jelitowej. Jak sobie z nią radzić?

Rola mikroflory jelitowej

Mikroflora jelitowa wpływa na równowagę fizyczną i psychiczną organizmu. Gdy zostaje zaburzona, pojawiają się problemy z systemem immunologicznym i metabolizmem, zachwiana zostaje szczelność bariery jelitowej oraz namnażają się bakterie chorobotwórcze. Badania wskazują, że dysbioza zwiększa ryzyko pojawienia się chorób, takich jak: zespół jelita drażliwego, nieswoiste zapalenie jelit, celiakia, atopowe zapalenie skóry, autyzm, depresja, alergie.

Objawy dysbiozy

Najczęstsze objawy dysbiozy to nawracające wzdęcia i bóle brzucha. Niektórzy pacjenci skarżą się na nudności, zgagę, wymioty. Mogą wystąpić zaparcia lub biegunki. Osoba chora nie ma apetytu i traci wagę. Często w stolcu pojawia się śluz lub krew – jest to jednak objaw, mogący świadczyć również o innych schorzeniach.

Przyczyny dysbiozy

Do zaburzenia mikroflory jelit może doprowadzić zła dieta i stosowanie używek. Dysbiozie sprzyja przewlekły stres, niehigieniczny tryb życia, brak snu, przemęczenie. Kuracje antybiotykowe i stosowanie niektórych leków również mogą przyczynić się do jej pojawienia. U niemowląt za jej wystąpienie odpowiada sposób porodu. Nie bez znaczenia są też czynniki genetyczne.

Skutki dysbiozy i jej leczenie

Dysbioza przyczynia się do pojawienia się poważnych chorób. Namnażają się patogeny, takie jak bakterie chorobotwórcze i grzyby, prowadzące do procesów gnilnych i uwalniania toksyn. Pojawiają się też objawy chorobotwórcze, dlatego po zdiagnozowaniu dysbiozy należy wyeliminować czynniki ją wywołujące i przywrócić równowagę mikroflory. Pomogą nam w tym preparaty z żywymi szczepami kwasu mlekowego. Informacje na ich temat znajdziemy na stronie www.lactoral.pl. Konieczna jest zmiana żywienia – dieta powinna zawierać dużą ilość warzyw i owoców, odpowiednią dawkę wypijanych płynów, wyeliminować należy produkty wysoce przetworzone, tłuszcze nasycone i cukry proste.

Prawidłowa dieta z dużą ilością błonnika w połączeniu z prebiotykami i wyeliminowanie czynników sprzyjających dysbiozie zapewnią szybki powrót do równowagi jelitowej i zdrowia.

Dodaj komentarz