Szybkie i zdrowe pomysły na posiłki

śniadanie

Coraz więcej osób stara się zmienić swój sposób odżywiania i wprowadzić do jadłospisu nowe, zdrowsze produkty, które zawierać będą bogate w witaminy, minerały oraz wartości odżywcze składniki. Jedną z szybszych form posiłku, które to cechują się również atrakcyjną ceną są płatki śniadaniowe.

Ich przygotowanie nie zamie nam więcej niż dwie minuty, gdyż rynek oferuje nam szeroki wybór już gotowych połączeń smakowych. Płatki często łączymy z mlekiem lub jogurtem, rzadko spożywamy je w pierwotnej formie. Dostarczają nam niezbędnego do funkcjonowania naszego organizmu błonnika, dlatego ich spożycie jest szeroko rekomendowane.

Musli na śniadanie?

Równie dużą popularnością cieszy się pochodna płatków śniadaniowych – musli. Jest to mieszanka płatków zbożowych,orzechów, bakalii oraz suszonych owoców. Często zjadamy ją w połączeniu z mlekiem i jogurtem, czyli podobnie, jak ma to miejsce przy spożyciu płatków śniadaniowych. Na rynku istnieją gotowe mieszanki musli, jednak produkt ten można przygotować również samemu w domu. Nie ulega wątpliwości, że najprostszą formą będzie zakup już gotowego artykułu, gdyż nawet w takiej formie zawiera odpowiednie składniki odżywcze, a dzięki temu my oszczędzimy sobie trochę naszego cennego czasu. Zawartość zbóż w musli dostarcza organizmowi człowieka błonnika, a o zbawiennym wpływie owoców na nasze zdrowie nie trzeba nikomu przypominać. Z kolei orzechy i bakalie to bogate źródło tłuszczów nienasyconych.

Szukasz pomysłu na ciekawe śniadanie? Sprawdź musli OneDayMore – najzdrowsze mieszanki.

Kolejną propozycją posiłku, który dostarczy nam porządną dawkę witamin i węglowodanów są płatki owsiane. Powstają z owsa zwyczajnego i zawierają w sobie przede wszystkim białko, które to pełni funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz dostarcza nam energii i witalności. Dodatkowo, witaminy obecne w tych płatkach, a głównie witamina B6 odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a w szczególności odpowiada za pamięć i koncentrację. Owsiankę podaje się głównie wraz z mlekiem lub jogurtem oraz wszelakimi owocami. Zaleca się spożywanie płatków owsianych po obróbce termicznej, gdyż podane w surowej formie mogą źle wpłynąć na żołądek. W przeprowadzonych badaniach na najzdrowsze pokarmy na świecie owsianka uplasowała się na wysokim 3 miejscu!

Dodaj komentarz