Świeży sok jako idealne paliwo dla Twego organizmu

owoc

Lekarze i naukowcy co raz prezentują nam skuteczne metody podreperowanie swego zdrowia oraz podniesienia kondycji naszego ciała, poprzez odpowiednie dostosowanie naszego jadłospisu. Społeczeństwo przestaje już, w przypadku gorszego samopoczucia, sięgać od razu po środki farmaceutyczne tylko najpierw stara się przeciwdziałać chorobie odpowiednim pożywieniem, pełnym w związki lecznicze. Ponadto podniosła się też samoświadomość względem spożywania pokarmu o odpowiednich właściwościach w celach prewencyjnych.

Świeże soki źródłem zdrowia

Soki cechują się bogactwem witamin oraz substancji odżywczych. Jest to idealny napój dla osób dbających o własny organizm – są zarówno smaczne i zdrowe. Wiedzą to szczególnie mieszkańcy Europy, którzy coraz częściej sięgają po tego typu produkty zamiast np. napojów gazowanych. Warto wiedzieć, iż już po kilkunastu minutach, spożyty sok trafia do naszego krwiobiegu. Od tej chwili organizm korzysta z zawartych w danym produkcie cennych substancji budulcowych i korzystnie wpływających na nasz system immunologiczny. Dodatkowo świeże soki świetnie alkalizują organizm, szczególnie po spożywaniu zakwaszającego pożywienia typu pieczywo lub mięso. Można by powiedzieć, że to istny eliksir życia.

Ale czy jest sens produkować soki skoro tak naprawdę to tylko przetworzone warzywa i owoce? Może po prostu wystarczy zjeść np. kilka pomarańczy? Otóż biorąc pod uwagę nasz obecnie hołubiony zmysł smaku, ludzie (w tym szczególnie dzieci) lepiej przyswajają złożone z wielu substratów pożywienie, a w formie skondensowanej mogą przyjąć go więcej. Dla przykładu: 10-latek chętniej wypije kubek soku (a nawet dwa) niż zje surowce, z których się składa, chociażby takie jak brokuł, dwie marchewki i jabłko.

Sok ze sklepu czy własny?

Producenci widząc rosnące zainteresowanie, coraz częściej dostarczają na półki sklepowe produkty „sokopodobne”, które posiadają 100% owoców lub nawet ich miąższ. Niestety jednak ze względu na środki konserwujące oraz obróbkę cieplną tych produktów, ich wartość odżywcza oraz prozdrowotna jest o wiele mniejsza w stosunku do tych świeżo wyciśniętych. Stąd też ostatnimi czasy pojawia się coraz więcej punktów „ręcznie robionych soków”, ulokowanych głównie w centrach handlowych lub w okresie wakacyjnym, na deptakach większych miejscowości. Niestety ich ceny nie do końca są przychylne naszym portfelom. Okazuje się, iż kubeczek 250 ml świeżego soku w Warszawie może kosztować nawet 9 zł. Korzystając z usługi dostarczenia takich soków do naszego domu możemy zapłacić jeszcze więcej.

Idealnym remedium na to jest przeznaczenie środków na własną wyciskarkę do soków. I tutaj, tak jak w prawie każdej branży, musimy wystrzegać się podróbek i urządzeń, które mogą nie spełnić naszych potrzeb (np. nie będą w stanie wycisnąć soku z wybranych przez nas produktów). Wyciskarki, które posłużą nam na lata rozpoczynają się od pułapu cenowego przekraczającego 800 zł. Wiele osób wskazuje, że właściwym wyborem są wyciskarki wolnoobrotowe ( np. z rodziny Hurom) z dużym pojemnikiem na półprodukty z np. domowego ogródka. Jest to inwestycją, która może nam się zwrócić już po roku. Jednak zakupując urządzenie, które będzie dostarczać nasz zdrowotny eliksir o każdej porze, powinniśmy pamiętać by nabyć je na stronach producentów jak na przykład https://hurom.pl , gdzie zawsze możemy liczyć na gwarancję jakości wykonania. Zważajmy by zakup naszej wyciskarki zakończył się produkcją wyśmienitego soku, a nie zmarnowanymi pieniędzmi i niszczącym nas stresem.

Dodaj komentarz