Stopa cukrzycowa – jak ją leczyć? Jadłospis i przepisy dla diety cukrzycowej

cukrzyca

Stopa cukrzycowa jest wyjątkowo groźnym powikłaniem występującym nawet u kilkunastu procent chorych na cukrzycę. W jaki sposób przebiega jej leczenie?

Co to jest „stopa cukrzycowa”?

Bezpośrednią przyczyną stopy cukrzycowej jest niedokrwienie stóp, zmniejszające ich wrażliwość na ból i skutecznie utrudniające leczenie ran oraz owrzodzeń. Te ostatnie są klasycznym objawem postępującego procesu martwiczego. Dodatkowo, dochodzi do osłabienia struktury kości, a z czasem stopy zaczynają się deformować i chory traci możliwość chodzenia. W skrajnych przypadkach, nieleczona stopa cukrzycowa może prowadzić do potrzeby amputacji kończyny.

Leczenie stopy cukrzycowej

Stopa cukrzycowa nie pojawia się nagle i zawsze poprzedzona jest wieloletnim nieprawidłowym leczeniem cukrzycy. W niektórych przypadkach związana jest z zaniechaniami, jakich dopuszcza się sam pacjent, nie stosując się do zaleceń lekarskich i nie zażywając przepisywanych leków.

Leczenie stopy cukrzycowej jest bardzo trudne i wymaga dużej mobilizacji chorego: wprowadzenia odpowiedniego jadłospisu, noszenia specjalnych wkładek ortopedycznych i stawiania się na licznych wizytach u specjalistów (w tym dermatologa, rehabilitanta, ortopedy, kardiologa, internisty).

Stopa cukrzycowa – statystyki

Rokrocznie z powodu stopy cukrzycowej w Polsce amputowanych jest blisko 15 tysięcy kończyn. Nasz kraj jest niestety jednym z najgorzej radzących sobie z tym problemem krajów.

Jak prawidłowa dieta chroni przed stopą cukrzycową?

Podstawą zachowania ogólnego zdrowia każdego cukrzyka są leki na cukrzycę, ale również stosowanie się do zaleceń lekarskich w kontekście układania jadłospisu. Zażywanie farmaceutyków, takich jak Modulatory glukozy, Insunal czy Zuccarin jest oczywiście wskazane, jednak jeśli nie będą mu towarzyszyły istotne zmiany w zakresie stosowanej diety, leczenie cukrzycy nie będzie przynosić rezultatów.

Prawidłowa dieta diabetyka powinna składać się z dużej ilości warzyw, szczególnie surowych, duszonych lub gotowanych na parze. Drugim sprzymierzeńcem w diecie osoby z cukrzycą jest błonnik. Cukry – również zawarte w owocach, zwłaszcza suszonych – powinny być ograniczone do minimum, podobnie jak tłuszcze odzwierzęce. Osoby chorujące na cukrzycę powinny zwrócić uwagę na produkty mające negatywny wpływ na układ krwionośny, ponieważ choroby sercowo-naczyniowe to najczęstsze choroby współwystępujące. To także niezdolność naczyniowa prowadzi do wystąpienia stopy cukrzycowej.

Dodaj komentarz