Najpopularniejsze śniadania i lunche na wynos

kanapka

Prawie każdy z nas codziennie stoi przed dylematem – co zjeść na śniadanie, a co zabrać ze sobą na lunch do pracy lub na uczelnię? Dla wielu z nas najczęstszym wyborem są kanapki. Nic dziwnego, są one szybkie w przygotowaniu i pożywne. Czy jednak zawsze musi to być bułka posmarowana masłem z kawałkiem szynki lub sera? Opcji mamy znacznie więcej. I warto zastanowić się, z czego powinna składać się nasza kanapka aby dostarczała nam cennych składników i energii na cały dzień.

Z czego powinna składać się idealna kanapka?

Przede wszystkim – z tego co nam smakuje i co lubimy jeść. Na tej podstawie wybierzmy składniki, które będą smaczne i wartościowe dla naszego zdrowia.

Jakie wybrać pieczywo?

Bazą każdej kanapki jest pieczywo – wybierajmy wypieki dobrej jakości. Warto zrezygnować z kupowania pieczywa w supermarketach, gdzie jest ono produkowane na masową skalę. A to najczęściej wiąże się z dodawaniem sztucznych składników. Lepszym rozwiązaniem jest udanie się do lokalnej, niewielkiej piekarni. (taką piekarnią są Grzybki – piekarniagrzybki.pl). Znajdziemy tam bogaty wybór pieczywa i, w zależności od upodobań, wybierzemy idealne dla nas pieczywo pszenne, żytnio-pszenne lub stuprocentowo żytnie.

Zwróć uwagę na dodatki

Gdy wybraliśmy już nasze ulubione pieczywo czas skomponować zawartość kanapki. Na co zwrócić uwagę? W przygotowywaniu każdego posiłku kluczowe jest zachowanie dobrych proporcji węglowodanów, białka i tłuszczy. Ponieważ chleb to w dużej mierze węglowodany – dodajmy do niego składniki bogate w białko. Jest to bardzo ważne, ponieważ białko bierze udział w wielu procesach niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Kilka ciekawych pomysłów

Jakie więc dodatki będą najlepsze? Bardzo dobrym źródłem białka są oczywiście jaja. Starajmy się wybierać te z wolnego wybiegu. W ten sposób możemy pozytywnie przyczynić się do poprawy losu zwierząt. Jednocześnie wybieramy produkt dobry dla naszego zdrowia. W jakiej formie umieścić jajka w kanapce? Ciekawym pomysłem jest domowa pasta jajeczna. Możemy do niej dodać ulubione zielone składniki, takie jak kiełki czy szczypiorek.

Alternatywą dla kanapki z pastą jajeczną może być kanapka z twarożkiem – również bogata w białko, z warzywnymi dodatkami będzie świetną propozycją lunchową.

Opcje wegańskie

Co jeśli nasza dieta opiera się wyłącznie na produktach roślinnych? A może mamy ochotę spróbować czegoś nowego? Smacznym i zdrowym rozwiązaniem będą pasty warzywne. Możemy przygotować je z dowolnych warzyw np. białej lub czerwonej fasoli, a nawet z pestek słonecznika. Pasty takie będą również zawierać odpowiednią ilość białka.

Kanapki dla zabieganych

A co w przypadku gdy brakuje nam czasu na przygotowanie tych wartościowych posiłków? Skorzystajmy z codziennie świeżych, domowych kanapek z pobliskiej piekarni. Znajdziesz je np. w https://piekarniagrzybki.pl/sklepy-firmowe/piekarnia-mokotow/

Dodaj komentarz