Mówi się, że w zdrowym ciele, zdrowy duch. To prawda, bowiem czując się dobrze fizycznie, mamy od razu więcej energii i częściej mamy dobry humor. Aby zadbać o swoje ciało należy wprowadzić do swojego życia chociaż odrobinę ruchu oraz lepiej się odżywiać. Nie musimy od razu kupować karnetu na siłownię, bowiem wystarczy już piętnaście minut lekkich ćwiczeń lub spaceru w nieco szybszym tempie niż zwykle, ale kwestia odżywiania jest nieco bardziej zawiła, bowiem wszystko zależy od tego jaki obecnie mamy jadłospis. Bardzo ważnym jest nie tylko to co jemy, ale także to w jaki sposób przygotowujemy posiłki. Zbalansowana dieta jest kluczowa, a jej zadaniem jest dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. To wbrew pozorom nie jest takie trudne, ale prawdziwą trudnością jest ograniczenie tych składników, których nasz organizm nie potrzebuje w takich ilościach w jakich je przyjmujemy.
Tłuszcz do smażenia
Dobrym przykładem jest tłuszcz, który dodajemy do smażenia czy pieczenia. Jeżeli jemy dużo mięsa to musimy się liczyć z tym, że zawiera ono już pewną ilość tłuszczu, w zależności od tego o jakim gatunku mięsa mówimy. Do smażenia dodajemy jeszcze dodatkowy tłuszcz, aby potrawy się nie przypalały, a on sam w sobie nie jest tak zły. Zły staje się po smażeniu, kiedy może się przepalić. Jak go ograniczyć? W tym mogą nam pomóc odpowiednie naczynia. Często w tej kwestii polecane są patelnie teflonowe, które są bardzo dobrym wyborem. Dobrej jakości patelnia posiada powłokę, która bardzo zmniejsza ryzyko przypalenia się potrawy. Aby na niej smażyć wystarczy użyć minimalnej ilości tłuszczu, tak aby powierzchnia była jedynie wilgotna. Niektóre potrawy możemy smażyć także bez dodatku żadnego tłuszczu i wówczas możemy robić to na dwa sposoby. Czasem wystarczy smażyć ostrożnie, nie zostawiać patelni bez opieki i co jakiś czas sprawdzać, czy potrawa się nie przypala.
Smażenie tłustych mięs
Drugi sposób stosuje się w przypadku smażenia tłustych mięs. Warto wówczas wrzucić je na chłodnią patelnię pod którą zapalamy minimalny płomień, tak aby nagrzewała się ono powoli i stopniowo wraz z mięsem. W ten sposób wytopimy z mięsa część tłuszczu, dzięki czemu będzie się ono smażyło właśnie na nim. Oczywiście patelnia teflonowa nie jest jedynym sprzętem który pozwoli nam przygotowywać potrawy z ograniczeniem tłuszczu. Jeśli chcemy przyrządzać posiłki bez tłuszczu, najlepszym pomysłem gotowanie na parze za pomocą specjalnych garnków. Taki sposób gotowania zyskuje coraz większą popularność i nic w tym dziwnego, ponieważ gotowanie na parze niesie ze sobą szereg zalet. Przede wszystkim nie smażymy na tłuszczu, a poza tym gotując na parze, sprawiamy, że potrawy są dużo bardziej lekkostrawne.
Gotowanie na parze
Należy jednak pamiętać, że gotowanie na parze wygląda nieco inaczej niż przygotowywanie potraw w jakikolwiek inny sposób. Garnki do tego typu gotowania mogą mieć kilka specjalnych półek, na których układamy składniki. Pamiętajmy, aby składniki nie leżały na sobie, bowiem w ten sposób para nie będzie mogła krążyć tak jak należy, przez co posiłek nie ugotuje się w pełni. Jeżeli posiadamy kilka półek w garnku, składniki wymagające najwyższej temperatury układajmy na tych najniższych. Przed rozpoczęciem gotowania warto doprawić poszczególne składniki, a do wody możemy wrzucić odrobinę ulubionych ziół, dzięki czemu wzmocnimy i poprawimy smak. Gotowanie na parze jest także najlepszym sposobem na przyrządzanie warzyw, ponieważ nie oddają one znacznej części witamin do wody, tka jak to bywa w przypadku tradycyjnego gotowania.
Przyrządzanie posiłków za pomocą gotowania na parze nie musi być nudne, a tak przygotowane posiłki są nie tylko bardzo zdrowe i lekkostrawne, ale także smaczne. Garnki do tego typu gotowania można polecić nie tylko osobom, które chcą zmienić dietę, ale także osobom szukającym nowych smaków. Jeżeli po zjedzeniu tradycyjnego obiadu czujemy się ciężko, ospale i nie mamy na nic siły, warto zmienić sam sposób przygotowywania potraw, bowiem obiad ugotowany na parze jest na tyle lekkostrawny, że po zjedzeniu czujemy się syci, ale nie ociężali.