Błonnik pokarmowy – dlaczego jest tak ważny w naszej diecie?

smoothie

Błonnik pokarmowy, niekiedy nazywany także włóknem pokarmowym, odgrywa w codziennym funkcjonowaniu organizmu niezwykle istotną rolę – obniża stężenie glukozy we krwi zapobiegając tym samym rozwojowi cukrzycy, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego oraz daje uczucie sytości, co doceniają zwłaszcza osoby dbające o linię. Jakie inne właściwości posiada błonnik pokarmowy? W jakich produktach go szukać? I wreszcie, jakie konsekwencje może powodować jego długotrwały niedobór? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Błonnikiem pokarmowym nazywamy składniki ścian komórkowych roślin, które nie są trawione w ludzkim przewodzie pokarmowym. Dzielą się one na dwie podstawowe grupy: frakcję rozpuszczalną i nierozpuszczalną.

W skład frakcji nierozpuszczalnej wchodzą celuloza i ligniny, które wchłaniając wodę pełnią rolę swego rodzaju wypełniacza. Konsekwencją tego działania jest zwiększenie objętości stolca, przyśpieszenie perystaltyki jelit i regulowanie wypróżnień. W związku z tym nierozpuszczalną część błonnika określa się mianem swoistej miotły, która eliminuje resztki zalegające w układzie pokarmowym.

Druga frakcja błonnika, czyli błonnik rozpuszczalny, to gumy i pektyny, które wiążą dużą ilość wody, pęcznieją w żołądku i rozciągają jego ściany dając długotrwałe poczucie sytości. Ta część błonnika pomaga także oczyścić organizm z metali ciężkich i toksycznych produktów przemiany materii, zmniejsza stężenie cholesterolu i spowalnia wchłanianie węglowodanów.

Gdzie szukać błonnika?

Jak widać, dostarczanie wraz z pożywieniem odpowiednich ilości błonnika pokarmowego może przynieść szereg wymiernych korzyści dla naszego zdrowia. Zatem jakie produkty powinniśmy spożywać, aby zapewnić sobie jego optymalny poziom w naszej diecie?

Bogatym źródłem błonnika są produkty z niskiego przemiału zbóż, tj. pełnoziarniste pieczywo żytnie, pieczywo typu graham czy płatki wielozbożowe.

Dobrym źródłem błonnika są także owoce i warzywa. Znaczące jego ilości możemy znaleźć zwłaszcza w porzeczkach, malinach, jabłkach, brokułach czy warzywach strączkowych.

Warto także wspomagać się suplementami diety bogatymi w składniki naturalnie obfitujące  we włókno pokarmowe, tj. nasiona babki płesznik czy łupiny babki jajowatej.

Spożywając duże ilości produktów bogatych w błonnik należy jednak pamiętać o przyjmowaniu dużych ilości wody. W przeciwnym razie może dojść do zaparć i dysfunkcji ze strony układu pokarmowego.

Skutki niedoboru błonnika w diecie

Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić ok. 25-40 g. Niestety, większość Polaków w ciągu dnia dostarcza do swojego organizmu średnio jedynie 15 g tego składnika.

Pierwszym objawem niedoboru błonnika w diecie są zaparcia i zaburzenia cyklu wypróżnień. Najczęściej jest to spowodowane dietą ubogą w warzywa, owoce i produkty zbożowe z pełnego przemiału, a opartą w głównej mierze na mięsie i nabiale. Skutki długotrwałego niedoboru błonnika w diecie mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia i prowadzić do rozwoju wielu schorzeń, tj. cukrzyca, nadwaga i otyłość, miażdżyca i choroby układu sercowo-naczyniowego a nawet nowotwory jelita grubego.

Dodaj komentarz