Błonnik to ważny składnik diety, o którym często zapominamy. O jego właściwościach często dowiadujemy się dopiero, gdy zaczynają doskwierać nam problemy wynikające z jego zbyt niskiej ilości w pożywieniu, po które sięgamy.
Błonnik pektynowy czy celulozowy?
Niektóre rodzaje błonnika posiadają zdolność do rozpuszczania się w wodzie. Stąd rozróżnienie na błonnik pokarmowy rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Pierwszy z nich tworzy charakterystyczny żel o sporej objętości. Jest to błonnik pektynowy, który zwykle pochodzi z owoców, takich jak np. jabłka czy grejpfruty. Galaretowaty żel, ścieląc ściany przewodu pokarmowego, chroni je przed podrażnieniami oraz przyklejaniem się resztek pokarmowych. W efekcie zapobiega niestrawności i poprawia ogólne funkcjonowanie układu pokarmowego. Błonnik buduje swoistą błonę, która spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia. W rezultacie wydłuża się uczucie sytości po posiłku, co jest istotne zwłaszcza dla osób, które pragną się odchudzać. Innym zadaniem błonnika pektynowego jest kontrola masy kałowej i ochrona jej przed nadmiernym wysuszeniem, a tym samym przed powstawaniem silnych zaparć.
Błonnik nierozpuszczalny w wodzie, zwany też celulozowym występuje naturalnie w liściach warzyw, grochu, fasoli oraz łuskach niektórych nasion – lnu, babki płesznik czy babki jajowatej. Jest on w stanie pochłonąć spore ilości wody, pęczniejąc przy tym i zwiększając znacznie swoją objętość. Jednocześnie zwiększa się też objętość stolca. Babka płesznik może zwiększyć swoją objętość nawet 15 razy! Błonnik celulozowy usprawnia przesuwanie się treści pokarmowej w dół przewodu pokarmowego.
Funkcje błonnika. Czy jest niezbędny?
Obydwa rodzaje błonników wywierają korzystny wpływ na układ pokarmowy. Poprawiając jego działanie, chronią przed wieloma przykrymi dolegliwościami. Ich idealne proporcje w diecie powinny wynieść 60% błonnika pektynowego i 40% celulozowego. Są to składniki, które wzajemnie się uzupełniają.
Mają wpływ m.in. na:
- przesuwanie się zalegającego stolca i prawidłową perystaltykę jelit
- odpowiednie przyswajanie składników odżywczych
- rozwój prawidłowej flory bakteryjnej
Naturalne źródła błonnika – babka płesznik i babka jajowata. Czy są pomocne w odchudzaniu?
Błonnik oczyszczający marki ViVio to unikalna mieszanina nieprzetworzonych nasion babki płesznik (80%) oraz łupiny babki jajowatej (20%).
Zarówno babka płesznik, jak i babka jajowata wchodzące w skład produktu są naturalnymi składnikami o wyjątkowo dużej zawartości błonnika pokarmowego.
Jako źródła błonnika celulozowego zwiększają objętość stolca, wpływając na mechaniczne receptory znajdujące się w jelitach. Po błonnika oczyszczającego zyskujemy uczucie sytości i pełności.
Błonnik jest zdolny do pochłaniania części tłuszczu i w ten sposób może absorbować do 180 kcal dziennie! To bardzo istotne z punktu widzenia diet odchudzających, dla których ograniczenie kalorii jest tak ważne. Nie bez powodu dietetycy odradzają głodówki, na rzecz zróżnicowanej diety – bogatej w błonnik, owoce i warzywa.
Błonnik kontrolując procesy trawienia zmniejsza nadmiar toksyn i wody w organizmie. W rezultacie można zaobserwować znaczne zmniejszenie obwodu brzucha, ud i bioder. Błonnik oczyszczający ViVio to produkt z potencjałem, który warto suplementować, zwłaszcza jeżeli chcemy zrzucić trochę zbędnych kilogramów.