Batony proteinowe – dla kogo?

siłownia

Batony proteinowe uchodzą za idealne rozwiązanie dla osób zapracowanych, żyjących w biegu oraz dbających o swoją sylwetkę. Są wygodne w spożyciu a ich dodatkową zaletą jest to, że zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Mają też w składzie solidną porcję pełnowartościowego białka. Ich powszechna dostępność sprawia, że nawet osoby mniej aktywne interesują się, na ile ten produkt mógłby być przydatny dla nich.

Kilka kontrowersji

Lista zalet, jakie mają batony proteinowe jest dość długa. Jednak wpływ tego typu produktów na masę, oraz skład ciała budzi nieco więcej wątpliwości. Wiele osób zastanawia się, czy to dobry wybór na czas redukcji lub też czy wpływają one dobrze na rozwój muskulatury. Batony to bowiem z jednej strony cenne źródło białka, ale z drugiej cukry proste i tłuszcze trans. Dostarczają szybkiej energii, zwłaszcza osobom, które nie mają czasu na zjedzenie pełnowartościowego posiłku. Chętnie sięgają po nie sportowcy, ponieważ mały, poręczny baton to dla nich doskonały pomysł na potreningową przekąskę.

Co w środku

Batony proteinowe posiadają sporą ilość białka. Najczęściej jest to izolat białek serwatkowych, białka sojowego, kazeina, białko jaj, koncentrat białka serwatki. Jet go około 20 – 48 gramów w jednej sztuce. Poza białkiem baton zawiera także 20 – 30 gramów węglowodanów i do 20 g tłuszczów. Bywają batony o niewielkiej zawartości cukru i tłuszczu, ale należy być uważnym, ponieważ w ich miejsce często stosuje się substancje konserwujące. Skład niektórych produktów przypomina wręcz listę składników, jakie widać w popularnych batonach, kupowanych w sklepach, zwykle w okolicy kasy. Pojawiają się w nich nawet syrop glukozowo – fruktozowy oraz utwardzone tłuszcze roślinne. Taka zawartość nie pozwoli na zbudowanie masy mięśniowej, co najwyżej tłuszczowej. Jeśli nie mamy możliwości zakupienia batonów o wartościowym składzie, warto po wysiłku zjeść produkty naturalne, jak serek wiejski, jajka czy chude mięso.

Poliole i inne składniki

Bywają batony proteinowe, w których nie znajdzie się niezdrowych składników jak sacharoza czy syrop glukozowo – fruktozowy. W ich miejscu pojawiają się poliole, czyli alkohole wielowodorotlenowe. Są słodkie, mniej kaloryczne i mają inny metabolizm niż powszechnie znane cukry. Mają niski indeks glikemiczny i insulinowy. Można do nich zaliczyć sorbitol, mannitol, maltitol, laktitol, ksylitom, izomalt, syrop sorbitolowy, syrop maltitolowy, erytrytol. Jednak poliole nie ulegają pełnej absorpcji z jelita cienkiego a w jelicie grubym mogą fermentować, tworząc wzdęcia, gazy oraz biegunki. Dlatego część konsumentów ma po ich zastosowaniu wyraźny dyskomfort. Poliole są dobrym zamiennikiem cukrów, jednak trzeba mieć świadomość, że nie jest to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich.

Batony proteinowe to ciekawe rozwiązanie dla osób, które żyją w pośpiechu, ale chcą jeść w miarę zdrowo. Są wygodne w spożyciu, mobilne, sycące. Jednak aby były naprawdę wartościowe, trzeba dokładnie przestudiować ich skład, dostępny na etykiecie.

Dodaj komentarz