Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa powodują przykre dolegliwości po spożyciu konkretnych pokarmów, których organizm nie toleruje lub na które jest uczulony. Alergia i nietolerancja różnią się czasem reakcji organizmu oraz nasileniem objawów. Mają też różne skutki.
Alergia pokarmowa a nietolerancja – szybkość reakcji organizmu
Podstawową różnicą pomiędzy alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową jest czas reakcji organizmu po spożyciu określonego pokarmu. Alergia pokarmowa charakteryzuje się nagłą reakcją po kontakcie z nawet niewielką ilością alergenu, dolegliwości pojawiają się zwykle w ciągu kilkudziesięciu sekund. Ich ustąpienie może być równie szybkie, jeśli pomoc alergikowi nadejdzie szybko.
Nietolerancja pokarmowa przeważnie objawia się po kilku godzinach od spożycia nietolerowanego pokarmu. Dolegliwości mogą utrzymywać się przez kilka dni po jednorazowym spożyciu substancji, której organizm nie toleruje. Objawy nietolerancji zwykle są o wiele łagodniejsze niż objawy alergii i pojawiają się mniej gwałtownie.
Objawy alergii pokarmowej i nietolerancji pokarmowej
Alergia pokarmowa może mieć różne objawy w zależności od indywidualnej reakcji organizmu osoby uczulonej na dane składniki pokarmowe. Najczęściej uczulają orzechy, sezam, mleko krowie, kakao, pomidory, cytrusy, owoce morza i gluten. Objawy alergii pokarmowej to m.in.:
- rumień, wysypka i pokrzywka na twarzy i szyi,
- świąd twarzy, szyi i jamy ustnej,
- grudki w jamie ustnej, obrzęk błon śluzowych jamy ustnej,
- obrzęk twarzy,
- zapalenie śluzówki żołądka i jelit,
- zgaga,
- nudności i wymioty,
- ból brzucha, biegunka, wzdęcia,
- osłabienie,
- spadek ciśnienia tętniczego krwi,
- kołatanie serca.
W skrajnych przypadkach, gdy alergia jest bardzo silna, może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Ten stan zagrażający życiu objawia się rumieniem, obrzękiem ciała, chrypką, kaszlem, nudnościami i wymiotami, bólem brzucha, dusznością i omdleniem, może dojść do zatrzymania pracy serca.
Nietolerancja pokarmowa może skutkować:
- bólem brzucha,
- częstymi infekcjami,
- bólami stawów,
- bólami głowy i migrenami,
- świądem skóry, jej zaczerwienieniem i wysypką.
Po spożyciu nietolerowanej przez organizm substancji mogą pojawić się też nudności i wymioty (po około 2-3 godzinach), osoba regularnie spożywająca nietolerowane produkty może chorować na anemię, doświadczać stanów depresyjnych i chudnąć bez wyraźnej przyczyny.
Jak postępować w alergii pokarmowej, a jak w nietolerancji?
Alergia pokarmowa wymaga unikania kontaktu z alergenami. Alergik powinien dokładnie czytać etykiety i wybierać te produkty, które są wolne od tego, co uczula. W przypadku silnej alergii chory powinien nosić przy sobie ratunkową dawkę adrenaliny, by w razie zagrożenia wstrząsem anafilaktycznym móc ją sobie wstrzyknąć.
Osoby z nietolerancją pokarmową dla poprawy zdrowia i samopoczucia powinny wykluczyć z diety produkty, których nie tolerują. Właściwy sposób żywienia może pomóc ustalić dietetyk. Należy przestrzegać ustalonych zasad bez wyjątków, aby dolegliwości ustąpiły.